ιστορία, storia

“Διοικητής, Comandante Ramiro”

Apr 24, 2022

ο Mauricio Hernández Norambuena, γνωστός και ως Comandante Ramiro, είναι ένας χιλιανός επαναστάτης και πρώην διοικητής της ανατρεπτικής οργάνωσης του Πατριωτικού Μετώπου Manuel Rodríguez (FPMR). Τόσο ο Hernández Norambuena όσο και το FPMR έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν.

Fronte Patriottico Manuel Rodríguez (FPMR)murales

Συνελήφθη στη Χιλή το 1993 για τη συμμετοχή του σε βίαιες ενέργειες πολιτικής αντίστασης τις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90 και επειδή ήταν ένας από τους δράστες της δολοφονίας του γερουσιαστή της UDI, Jaime Guzmán, του κύριου ιδεολόγου του Συντάγματος του 1980, ο διοικητής Ramiro καταδικάστηκε σε διπλή ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τρία χρόνια αργότερα, μαζί με άλλους τρεις αγωνιστέ του μετώπου, πραγματοποίησε μια θεαματική απόδραση όταν διασώθηκαν στη λεγόμενη Επιχείρηση Flight of Justice, Πτήση Δικαιοσύνης. Στις 30 δεκεμβρίου 1996, οι Hernández Norambuena, Ricardo Palma Salamanca, Pablo Muñoz Hoffman και Patricio Ortiz Montenegro απέδρασαν θεαματικά από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Σαντιάγο, μέσα σε ένα θωρακισμένο καλάθι που κρατούσε ένα ελικόπτερο. Δύο μέρες, όταν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις στη χώρα ήταν επικεντρωμένες στο να πιάσουν τους φυγάδες, ο Ραμίρο επικοινώνησε με τη μητέρα του μέσω ενός τρίτου για να την καθησυχάσει.

Foto segnaletiche del “Comandante Ramiro”

Οι έρευνες εκτιμούν ότι ταξίδεψε στην Κούβα αμέσως μετά την απόδρασή του, καθώς το 1997 επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν στο νησί όταν τηλεφώνησε στην αδερφή του από την Αβάνα στο Βαλπαραΐσο. Μετά από διαφωνίες με την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο, αναγκάστηκε να φύγει από την Κούβα το 1998. Ταξίδεψε στη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και αργότερα, αν και δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό, στην Κολομβία. Εκεί εντάχθηκε στους FARC, και αφού σεβάστηκαν τον στρατιωτικό του βαθμό, εκπαιδεύτηκε και έφτασε να έχει υπό τις διαταγές του μια φάλαγγα ανταρτών αυτής της χώρας. Στη συνέχεια συνέχισε στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή – όπου επικοινώνησε με άλλους στρατευμένους στο μέτωπο – και τη Βραζιλία, εγκαθιστάμενος μόνιμα στην πόλη του Σάο Πάολο.

Συνελήφθη στη Βραζιλία και καταδικάστηκε σε τριάντα χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή του τοπικού επιχειρηματία Washington Olivetto το 2001.3 Τον αύγουστο του 2019 εγκρίθηκε η έκδοσή του στη Χιλή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s