σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

Το παράδειγμα της Maria Edgarda Marcucci

Η σχέση μεταξύ νόμου και δικαιοσύνης στο Οργή προστάτευσε μεRabbia proteggimi.

ο Franco Palazzi είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Έγραψε τα βιβλία παρούσα Ώρα, Tempo presente. Για μια πολιτική φιλοσοφία της επικαιρότητας, Per una filosofia politica dell’attualità (ombre corte, 2019) και Η πολιτική του θυμού. Για μια φιλοσοφική βαλλιστική, La politica della rabbia. Per una balistica filosofica (nottetempo, 2021). Συνεργάζεται με τη Jacobin Italia

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για προβληματισμούς ξεκινώντας από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Maria Edgarda (Eddi) Marcucci, Rabbia proteggimi, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Rizzoli Lizard με εικονογράφηση της Sara Pavan. Πράγματι το κείμενο μιλά για τη στράτευση της συγγραφέα στο YPJ – τη μονάδα άμυνας των κούρδων γυναικών στη Ροζάβα, η οποία έχει εμπλακεί σε μάχες κατά του ISIS εδώ και χρόνια – και για την παράλογη ποινικοποίηση που ακολούθησε την επιστροφή της στην Ιταλία – e dell’assurda criminalizzazione seguitane al suo ritorno in Italia, με αποκορύφωμα μια ειδική διάταξη επιτήρησης που περιόρισε την προσωπική της ελευθερία για χρόνια λόγω ενός φανταστικού «κοινωνικού κινδύνου» που η Marcucci θα είχε ωριμάσει, σύμφωνα με τα ιταλικά δικαστήρια, ακριβώς στο δυτικό Κουρδιστάν. Πότε, αν όχι σήμερα, θα μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία που αφηγήθηκε η Έντι είναι αυτή μιας παρτιζάνας που βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο για να βοηθήσει έναν λαό που κινδυνεύει τη γενοκτονία μέσα στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας;

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά – αρκεί να θυμόμαστε ότι τα στρατεύματα αυτής της Τουρκίας που σήμερα θα ήθελαν να μεσολαβήσουν μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης απειλούν την αυτονομία και την ίδια την ύπαρξη της Ροζάβα. Το Rabbia proteggimi διασχίζει μια διαφορετική ιστορία από αυτή που τις τελευταίες εβδομάδες απασχολεί δραματικά την ιταλική δημόσια σφαίρα και όχι μόνο. μια ιστορία που θέτει νοκ άουτ τις κυρίαρχες κατηγορίες της έντονης αλλά καταθλιπτικής συζήτησης στην οποία έχουμε βυθιστεί. Μια δημοκρατία δίχως κράτος Una democrazia senza stato είναι ο τίτλος μιας συλλογής παρεμβάσεων που εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια σχετικά με την ιστορική και πολιτική τροχιά της Ροζάβα: σε αυτήν την παράδοξη φόρμουλα, που προέρχεται από τα γραπτά scritti του Abdullah Öcalan,υπάρχει η ριζική ετερότητα του πολιτικού πειραματισμού που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, η οποία βασίζεται στην αυτοκυβέρνηση, την οικολογία και τον φεμινισμό και ρητά εναλλακτική τόσο στο έθνος-κράτος όσο και στον καπιταλισμό. Η ραχοκοκαλιά αυτής της εμπειρίας, όπως  επισημαίνει evidenzia η κοινωνιολόγος Dilar Dirik, είναι ακριβώς η χειραφέτηση των γυναικών, των οποίων η καταπίεση θεωρείται μια μορφή εσωτερικής αποικιοκρατίας, από την οποία πηγάζουν όλες οι άλλες – εκείνες των ξένων δυνάμεων που για αιώνες καταπιέζουν τον κουρδικό πληθυσμό όχι λιγότερο από αυτόν της «νοοτροπίας κράτους» ως τέτοιας. 

η Marcucci αντιμετωπίζει δύο «μέτωπα», αυτό της Μέσης Ανατολής και το ιταλικό – κάνοντάς τα πλέον να διαπλέκονται εναλλάξ, ακολουθώντας την αναλογική διαδρομή των αναμνήσεων, χρησιμοποιώντας μια γραφή χωρίς φίλτρα στην οποία ακανόνιστες λογοτεχνικές λάμψεις και ρωμαϊκή αργκό, πολιτικά ανακοινωθέντα και ποιητικοί αυτοσχεδιασμοί διαδέχονται το ένα το άλλο. Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, να ακολουθήσουμε ένα από τα πολλά κόκκινα νήματα που συγκρατούν την αφήγηση της συγγραφέα, να αναδείξουμε τη σημασία και το βάθος της, προχωρώντας ακόμη πιο μακριά από ό,τι δεν λέει η ίδια. Ένα από τα δυνατά σημεία της αφηγηματικής της φωνής είναι πράγματι η πενιχρή αυστηρότητα της μαρτυρίας, η ικανότητα να μεταφέρει μια βιογραφική αλλά υπερατομική εμπειρία, η οποία είναι ακόμη πιο πολιτική, ακριβώς επειδή δεν θέτει πεισματικά τον εαυτό της σε πόζα. Η Marcucci μιλάει για έναν λαό και ένα κίνημα του οποίου έχει γίνει αδερφή σε τέτοιο βαθμό που αναγνωρίζει την υπεροχή τους έναντι των δικών της, αξιοσημείωτων ταλαιπωριών. Αυτή η θέση αναπόφευκτα εμπλέκει τον αναγνώστη και διερευνά την προθυμία του να αφήσει τον εαυτό του να προκληθεί από τα πολλά μπρος πίσω, από τον ανεμοστρόβιλο των αναφορών στην ιταλική και διεθνή ιστορία που, αν τις ακολουθούσε μέχρι το τέλος, θα είχε οδηγήσει την Marcucci εκτός δρόμου. Συνεπώς, η δική μας θα είναι μόνο μία από τις πιθανές προσεγγίσεις ενός βιβλίου που εντυπωσιάζει με το πλεόνασμα του, πολύ μακριά από τις ομφαλικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τον τρέχοντα πληθωρισμό των απομνημονευμάτων. 

το Rabbia proteggimi Είναι, μεταξύ πολλών πραγμάτων, ένα βιβλίο για τη δικαιοσύνη και για την καταστροφική σχέση που κράτησε μαζί της στην Ιταλία εκείνο το πολιτικό τμήμα που ορίζεται λίγο πολύ λανθασμένα ως αριστερά. Ακόμη και η βιογραφία του Οτσαλάν είναι στενά συνδεδεμένη, όπως θυμίζει η Έντι, με τα γεγονότα της χώρας μας, [και της δικής μας, όπως θυμίζω εγώ]. Ο ιδρυτής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και σήμερα εμπνευστής του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) που εκδιώχθηκε από τη Συρία το 1998, αφού είχε εγκαταλείψει την Τουρκία από αρκετό καιρό, ξεκίνησε μια σειρά περιηγήσεων στην αναζήτηση πολιτικού ασύλου, κατά τη διάρκεια των οποίων έφτασε και στην Ιταλία της τότε κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα. Στο τέλος μιας διεθνούς περίπλοκης διαπραγμάτευσης intricata trattativa, οι ιταλικές αρχές (υπουργός εξωτερικών ήταν ο φιλελεύθερος Λαμπέρτο ​​Ντίνι, δικαιοσύνης ο κομμουνιστής Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο) πήραν αυτή που ονομάστηκε definita μια «ντροπιαστική οδό»: μη σκοπεύοντας ούτε να εκδώσει τον Οτσαλάν στην Τουρκία (όπου θα είχε υποστεί άδικη δίκη και θα κινδύνευε στην πραγματικότητα με τη θανατική ποινή) ούτε να εναντιωθεί σε ένα κράτος με το οποίο είχε σημαντικές οικονομικές σχέσεις (για να μην αναφέρουμε τους συμμάχους Ηπα, οι οποίοι θεωρούσαν το PKK τρομοκρατική οργάνωση), αποφασίστηκε, εκτός κάθε νομικού πλαισίου, να «συνοδευτεί» ο κούρδος ηγέτης στα σύνορα, παρά το επίσημο αίτημά του για άσυλο που εκκρεμεί ακόμη. Έχοντας τη δυνατότητα να πάει μόνο στην πατρίδα του την Κένυα, ο Οτσαλάν συνελήφθη εκεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που βρίσκεται στο νησί İmralı, στην οποία είναι σήμερα ο μόνος φυλακισμένος. Με σκωπτικό τρόπο αναγνωρίστηκε από την αρμόδια επιτροπή ως πολιτικός πρόσφυγας στην Ιταλία όταν είχε ήδη μεταφερθεί πίσω στην Τουρκία.

το Rabbia proteggimi, Θυμέ προστάτεψε με είναι, μεταξύ πολλών άλλων, ένα βιβλίο για τη δικαιοσύνη και την καταστροφική σχέση που κράτησε μαζί της η ιταλική κεντροαριστερά.

Η αιωρούμενη σχέση των αριστερών πολιτικών δυνάμεων με το πλέγμα της δικαιοσύνης και της νομιμότητας γίνεται εμφανής αν αναλογιστούμε ότι τα χρόνια που απαλλάχθηκαν από τον Οτσαλάν με ελάχιστο σεβασμό στον νόμο ήταν επίσης εκείνα κατά τα οποία έγινε ο ρόλος και η δραστηριότητα του δικαστικού σώματος το κύριο πεδίο μάχης με τη δεξιά που είχε επικεφαλής τον Μπερλουσκόνι, του οποίου τα νομικά προβλήματα θα σηματοδοτήσουν τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Προοδευτικά ανίκανη να διακριθεί από τους αντιπάλους της όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, η κεντροαριστερά έκανε σταδιακά τη νομιμότητα και την προστασία των προνομίων του δικαστικού σώματος το ισχυρότερο στοιχείο αντίθεσης στον Ιππότη. Στο μεταξύ, αρκετοί επιφανείς δικαστές μπήκαν στην πολιτική, μερικοί από τους οποίους είχαν ήδη σημαδέψει τη φάση του Καθαρά Χέρια, ενώ πολλοί άλλοι απέκτησαν ευρεία δημόσια προβολή για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή της πολιτικής με τις παράνομες συμπεριφορές στις μπίζνες. Μεταξύ αυτών ήταν ο Gianfranco Caselli, αρχιτέκτονας, μεταξύ άλλων, της δίκης του πρώην πρωθυπουργού Αντρεότι για εγκλήματα της μαφίας και τη σύλληψη των Totò Riina και Leoluca Bagarella. Κορυφαίος εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Δικαστικού Σώματος και διαβόητα δυσμενής για τις πολιτικές των στελεχών Μπερλουσκόνι σε θέματα δικαιοσύνης, ο Caselli έγινε, στο τέλος μιας λαμπρής καριέρας, γενικός εισαγγελέας στο Τορίνο. Υπό αυτή την ιδιότητα ξεχώρισε για την επιθετική του ερευνητική δραστηριότητα ενάντια στο κίνημα No Tav, υπό την ηγεσία του οποίου η εισαγγελία του Τορίνο υποστήριξε την εγγύτητα με την τρομοκρατία. Η ποινικοποίηση του κινήματος κατά τη διάρκεια της θητείας του Caselli και την επόμενη περίοδο έχει επικριθεί με την πάροδο των ετών από πολλούς μελετητές – αρκεί να θυμηθούμε τα έργα των Livio PepinoAlessandro Senaldi και Xenia Chiaramonte.

Στην κινητοποίηση No Tav και σε πολλές άλλες πραγματικότητες του ακτιβισμού πλησίαζε και μια ρωμαία σπουδάστρια φιλοσοφίας που έφτασε στο Torino λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων του Caselli: η Maria Edgarda Marcucci είχε μόλις ξεκινήσει την πολιτική της εκπαίδευση στο πλαίσιο ενός εξελισσόμενου σεναρίου, όπου η σημασία του δικαστικού ζητήματος είχε αυξηθεί περαιτέρω. Επαινώντας την αποβολή των καταδικασθέντων από το κοινοβούλιο και την ισότητα ενώπιον του νόμου και για τα μέλη αυτής που είχε γίνει γνωστή ως η κάστα la casta, ο γενοβέζος κωμικός Beppe Grillo συγκέντρωνε τεράστια πλήθη και γρήγορα τέθηκε επικεφαλής ενός νέου, δημοφιλούς πολιτικού κόμματος. Η κεντροαριστερά, η οποία είχε επανειλημμένα παίξει το χαρτί της νομιμότητας ενάντια στον Μπερλουσκόνι, αγωνιζόταν εκείνη τη στιγμή να ανταγωνιστεί την αυστηρότητα της κερκίδας του αντιπάλου της, βρίσκοντας τον εαυτό της επιβαρυμένο από τους πολλούς εξέχοντες εκπροσώπους της που με τη σειρά τους κατέληξαν στο επίκεντρο της δικαστικών διερευνήσεων. Στην ισοπέδωση της δικαιοσύνης επί του νόμου προστέθηκε σύντομα αυτή του νόμου επί της ηθικής: το σύνθημα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ήταν, όπως αναμενόμενο, η τιμιότητα.

Αυτός που σίγουρα δεν άφησε αυτά τα χρόνια να περάσουν μάταια ήταν ο Οτσαλάν, που πέρασε τη φυλάκισή του διαβάζοντας και ανανεώνοντας σημαντικά τις συντεταγμένες της δικής του πολιτικής σκέψης: από τον παλιό μαρξισμό-λενινισμό στον ελευθεριακό κοινοτισμό τον οποίον θεωριτικοποίησε ο αναρχικός Murray Bookchin, που μαζί με οικολογικές και φεμινιστικές επιρροές οδήγησαν στον λεγόμενο δημοκρατικό συνομοσπονδισμό. Το χάρισμα και η αξιοπιστία του Οτσαλάν στην κουρδική κοινότητα σήμαιναν ότι η αλλαγή δεν παρέμεινε νεκρό γράμμα: μετά από μια εσωτερική συζήτηση που κράτησε αρκετά χρόνια, το PKK και τα συμμαχικά του κόμματα ανέλαβαν τον συνομοσπονδισμό ως μια πολιτική πλατφόρμα. Από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις gli sviluppi più interessanti αυτού του οράματος υπήρξε η επανεξέταση του δικαστικού συστήματος από τις περιοχές στις οποίες ο κουρδικός πληθυσμός διεκδίκησε την αυτοδιοίκηση. Στη Ροζάβα, η δικαιοσύνη βασίζεται σε ένα μοντέλο αποκατάστασης και όχι σε ανταπόδοση: γι’ αυτό – scrive γράφει ο Janet Biehl – “στόχος της δεν είναι μόνο να εξακριβώσει εάν ένα άτομο έχει διαπράξει ένα συγκεκριμένο έγκλημα ή όχι, αλλά και να κατανοήσει γιατί ενήργησε με αυτόν τον τρόπο ώστε να του δώσει τα εργαλεία ώστε να αλλάξει τον τρόπο δράσης του». Προβλέπονται λοιπόν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης (έως είκοσι χρόνια) για πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων (δολοφονίες, βασανιστήρια, τρομοκρατία), ενώ τα δικαστήρια αποτελούνται από άτομα που εκλέγονται εντός της κοινότητας, εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% πρέπει να είναι γυναίκες – 100% εάν πρόκειται για την κρίση της βίας που διαπράττεται από έναν άνδρα εναντίον μιας γυναίκας. 

Ως εκ τούτου, το δικαστικό σύστημα της Rojava δεν ξεκινά από έναν ισχυρισμό αμεροληψίας, αλλά λειτουργεί με την πεποίθηση ότι υπάρχουν θετικές μορφές μεροληψίας (καθιστώντας τις περιπτώσεις βίας βάσει φύλου να κρίνονται μόνο από γυναίκες) και άλλες αρνητικές (αναθέτοντας αυτό το προνόμιο μόνο σε άνδρες). Σημαντικό, υπό αυτή την έννοια, είναι ότι οι ίδιοι οι δικαστές ενθαρρύνουν μορφές κατ’ αντιμωλία διαδικασίας σε σχέση με τη δραστηριότητά τους που υπερβαίνουν κατά πολύ την παρουσία διαφορετικών επιπέδων κρίσης: έως και τριακόσια άτομα μπορούν να ζητήσουν ακρόαση, μεμονωμένα ή εκπροσωπώντας κοινωνικές περιπτώσεις, από επιτροπές δικαιοσύνης που αποφασίζουν το αποτέλεσμα μιας δίκης. Το πιο ριζοσπαστικό στοιχείο του συστήματος είναι πιθανώς αυτό σύμφωνα με το οποίο, ακόμη και με την παρουσία ενός είδους συντάγματος (που ονομάζεται κοινωνικό συμβόλαιο) και ενός κώδικα νόμων, η εφαρμογή των κανόνων στις διάφορες κοινότητες παρέχει άφθονο περιθώριο ελιγμών. για παράδειγμα μια κλοπή που διαπράττεται από ένα πλούσιο άτομο δεν θα θεωρείται με τον ίδιο τρόπο όπως μια κλοπή που διαπράττεται από έναν φτωχό. Αυτό είναι δυνατό επειδή πολλές διαφορές επιλύονται στο πλαίσιο επιτροπών ειρήνης που οργανώνονται σε επίπεδο γειτονιάς ή πόλης, οι οποίες αποφασίζουν ομόφωνα με σκοπό την επίλυση των συγκρούσεων αντί για την καταστολή τους. Είναι για να γνωρίσει από κοντά ένα τέτοιο μοντέλο κοινωνίας που η Marcucci ταξιδεύει στη Ροζάβα για πρώτη φορά μαζί με άλλους ιταλούς ακτιβιστές, το 2017. Αυτό που θα μπορέσει να δει θα την πείσει να επιστρέψει λίγους μήνες αργότερα, αυτή τη φορά για να πολεμήσει: στην αντίσταση και στην κουρδική πολιτική βρήκε μια ιδέα για την κοινωνία για την οποία έχει νόημα να ρισκάρει κάποιος τη ζωή του. 

Στη Ροζάβα, η δικαιοσύνη βασίζεται σε ένα αποκαταστατικό και όχι σε ένα ανταποδοτικό μοντέλο.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, την περιμένει ένας πολύ διαφορετικός τρόπος κατανόησης της δικαιοσύνης. Αν και έχει καθαρό ιστορικό, ήδη στο αεροδρόμιο μια ομάδα αστυνομικών την ειδοποιεί σχετικά με το αίτημα «προληπτικού μέτρου» εναντίον της. Η θέση της εισαγγελίας του Τορίνο είναι τόσο ξεκάθαρη όσο και απίθανη: δεν είναι ούτε η συμμετοχή στον πόλεμο κατά του ISIS, που σίγουρα δεν αποτελεί αδίκημα, ούτε ο προηγούμενος ακτιβισμός της Έντι και τεσσάρων άλλων ιταλών που έκαναν την ίδια επιλογή. αλλά ο συνδυασμός των δύο περιστάσεων. Συμπεριφορές που δεν συνιστούν έγκλημα είτε μεμονωμένα είτε συνολικά μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν σχετικές-σημαντικές από την άποψη των προληπτικών μέτρων, ένα νομικά παρωχημένο εργαλείο (κληρονομιά του φιλελεύθερου κράτους, δυστυχώς έγιναν διάσημες από τον φασισμό) που στοχεύει να χτυπήσει μια απροσδιόριστη «κοινωνική επικινδυνότητα». Συμβαίνει λοιπόν ότι σε ένα κράτος που βασίζεται στην αντίσταση στον ναζιστικό φασισμό, στο οποίο οι κομμουνιστές και οι σοσιαλιστές συνέβαλαν θεμελιωδώς, ένας εισαγγελέας μπορεί να δηλώσει ότι η Marcucci και οι συγκατηγορούμενοι της «έκαναν τον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα τον λόγο για να ζουν και είναι ότι μετά την απόκτηση στρατιωτικού τύπου εκπαίδευσης στη Συρία έχουν καταστεί κοινωνικά επικίνδυνοι». Σύμφωνα με παρόμοια λογική, ένα καλό μέρος των παρτιζάνων θα έπρεπε να έχει υποστεί, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέτρα προληπτικού περιορισμού της ελευθερίας τους.

Η ειδική επιτήρηση θα εγκριθεί τελικά μόνο για την Έντι, την νεότερη από τους ανθρώπους για τους οποίους ζητήθηκε, καθώς και τη μοναδική γυναίκα. Η ταυτότητα φύλου της, όπως υπογραμμίζεται από μερικές από τις πιο δραματικές σελίδες του βιβλίου, φαίνεται σχεδόν να αποτελεί επιβαρυντική περίσταση: το «πολεμικό της βήμα» και το «επιθετικό βάδισμα» της καταγράφονται με αποδοκιμασία, ενώ ποτέ δεν γίνονται παρόμοιοι σχολιασμοί προς τους άλλους κατηγορούμενους. Το ότι μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει να σηκώσει τα όπλα για να υπερασπιστεί ένα δημοκρατικό και εξισωτικό πολιτικό ιδεώδες φαίνεται ως κάτι απαράδεκτο, που απαιτεί την παρουσία περαιτέρω και πολύ λιγότερο ευγενών κινήτρων.

Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γεγονότα όπως αυτό της Marcucci παρέμειναν στο περιθώριο της εθνικής πολιτικής συζήτησης: οι δυνάμεις της αριστεράς με κάποιο βάρος στους θεσμούς στερούνται πλέον εννοιολογικά αξιακά εργαλεία που να μπορούν να κατανοήσουν την ορθότητα μιας θέση που θέτει ανοιχτά τον εαυτό της σε αντίθεση με τους προσανατολισμούς της δικαστικής εξουσίας (θα πρέπει να θυμόμαστε εδώ ότι η ειδική επιτήρηση κατά της Έντι επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα κρίσης). οι δεξιοί, από την πλευρά τους, μπορούν σε διάφορες περιπτώσεις να διατηρήσουν μια πιο αμφίθυμη σχέση με το νομικό σύστημα – αλλά σίγουρα όχι όταν η παρέκκλιση από τη νομιμότητα γίνεται στο όνομα μορφών ζωής και διακυβέρνησης που απέχουν πολύ από το όραμά τους για τον κόσμο, όπως συμβαίνει με τη Rojava. Πέρα από αυτή τη διπλή αδυναμία παραμένει ο χαοτικός κοινωνικός χώρος που κατοικείται από φεμινιστικά κινήματα και συνδικάτα λαϊκής βάσης, περιβαλλοντολόγους και διανοούμενους, ενώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και κοινωνικά κέντρα – όλες οι πραγματικότητες που, από μόνες τους και με διαφορετικούς τρόπους, έχουν δείξει στην Marcucci την υποστήριξή τους. Δεν έχουμε να κάνουμε με αντάρτες «με πολεμικό βήμα», αλλά με ανθρώπους όπως ο Piersante Paneghel, ο θείος ενός κοριτσιού (Valeria Solesin) που σκοτώθηκε από τρομοκράτες του ISIS στην επίθεση στο Bataclan, του οποίου η υπέροχη επιστολή προς την Έντι και τους συντρόφους της περιλαμβάνεται στο Θυμέ, προστάτεψέ με. Το βιβλίο μπορεί λοιπόν να διαβαστεί ως ένα από τα σπάνια ντοκουμέντα που μπορούν απλώς να δείξουν την αποσύνδεση μεταξύ των προοδευτικά ευρύτερων συνιστωσών της ιταλικής κοινωνίας των πολιτών και εκείνων των δυνάμεων που καθημερινά ισοπεδώνουν τη δικαιοσύνη επί της νομιμότητας και αυτή επί ενός φαρισαϊκού ηθικισμού.

Η ιστορία της Maria Edgarda Marcucci είναι, από πολλές απόψεις, υποδειγματική. Στη γραμματική – ο Giorgio Agamben το θυμάται πολλές φορές στις εργασίες του. più volte nei suoi lavori – το παράδειγμα δείχνει το χαρακτηριστικό που ενώνει τα μέλη μιας συγκεκριμένης τάξης (οι όροι για τους οποίους εφαρμόζεται ένας κανόνας), αλλά με αυτόν τον τρόπο τείνουμε το χέρι πέρα ​​από τα όρια της ίδιας της τάξης, αγγίζοντας, στη μέγιστη αποτελεσματικότητά της, τη μορφή της αντωνομασίας – δηλαδή, μιας περίπτωσης που είναι υποδειγματική ακριβώς διότι δεν είναι πλέον ένα παράδειγμα μεταξύ άλλων, αλλά το καλύτερο παράδειγμα. Ωστόσο, το γλωσσικό παράδειγμα εξακολουθεί να διατηρεί την αδιαμφισβήτησή του, αφού ο στίχος του δεν αμφισβητείται ποτέ: είναι η χρήση της γλώσσας που κάνει τον γλωσσικό κανόνα, και όχι το αντίστροφο (ο κανόνας, με άλλα λόγια, κωδικοποιεί μια προϋπάρχουσα χρήση). Στη νομική (και ηθική) σφαίρα, από την άλλη πλευρά, το παράδειγμα μπορεί να προχωρήσει τόσο από το γενικό στο ειδικό (μια πρόταση που εφαρμόζει αναμφισβήτητα έναν προϋπάρχοντα κανόνα· η συμπεριφορά του μαθητή, του ακόλουθου που εκφράζεται με τον σχολαστικό σεβασμό του στις αρχές που μεταδίδει ο μαέστρος), καθώς και από το ειδικό στο γενικό (υπόθεση που υπονομεύει τους υπάρχοντες κανόνες, μαρτυρώντας την ανάγκη να ανανεώσουμε το δίκαιο· ύπαρξη που δημιουργεί σκάνδαλο στην ενσάρκωση αρχών που διαφέρουν ριζικά από αυτά της κυρίαρχης ηθικής). Συγκρίνοντας αυτές τις δύο διαστάσεις – το βαθιά προβλέψιμο παράδειγμα και εκείνο το εξαιρετικά ανήκουστο – διαρθρώνεται η σχέση της Marcucci και της κουρδικής επανάστασης με τη δικαιοσύνη, και για να την κατανοήσουμε καλύτερα η σκέψη του Gilles Deleuze μπορεί να μας βοηθήσει.  

Οι δυνάμεις της αριστεράς με κάποια βαρύτητα στους θεσμούς στερούνται πλέον εννοιολογικά και βασισμένα σε αξίες εργαλεία που να μπορούν να κατανοήσουν την ορθότητα μιας θέσης που έρχεται ανοιχτά σε αντίθεση με το δικαστικό σώμα, την δικαστική εξουσία.

Υπάρχει σίγουρα ένα παράδειγμα του νόμου, το οποίο χρησιμεύει ως προειδοποίηση για να σεβαστεί κανείς έναν κανόνα που θα ήθελε να είναι γνωστός – στο Anti-Oedipus, στον ΑντιΟιδίποδα οι Deleuze και Guattari τον αποκαλούν νόμο-πατέρα la chiamano legge-papà, που μας απευθύνεται λέγοντας: «Ακολούθησε το παράδειγμά μου, σε αγαπώ, αλλιώς θα τιμωρηθείς». Σε λίγο πιο περίπλοκη μορφή, έτσι έχουν κατανοήσει τα δικαστήρια την επιτήρηση για την Έντι: μια προειδοποίηση σε όποιον σκοπεύει να εμπλακεί σε εκδηλώσεις διαφωνίας, η προειδοποίηση που απευθύνει η δικαιοσύνη στους πολίτες – «Προσέξτε να μην βάλετε τον εαυτό σας σε μπελάδες, αλλιώς θα σας τιμωρήσουμε όπως κάναμε με αυτήν». Αυτή η λογική είναι εμποτισμένη με αντιδραστική παιδαγωγική: το να κάνεις κάποιον παράδειγμα σημαίνει επίσης να του δίνεις ένα μάθημα, να τον κάνεις να σκεφτεί προσεκτικά στο μέλλον πριν πάει να υποστηρίξει μια επανάσταση ή απλώς να συχνάζει σε ένα κοινωνικό κέντρο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης ένα παράδειγμα δικαίου, ή μοναδικότητας. Για τον Ντελέζ, μια αγεφύρωτη απόσταση διαχωρίζει τη σκέψη του νόμου από την πρακτική του δικαίου (κάτι που υπογραμμίζει καλά, sottolinea ο Laurent de Sutter, δεν πρέπει να γίνει κατανοητό ως αυτό που συμβαίνει στα δικαστήρια – κοινωνιολογική πρακτική -, αλλά με μια φιλοσοφική έννοια, ως κερδοσκοπική πρακτική). Ο νόμος λειτουργεί μέσω της επανάληψης: για ίση παράβαση, θα υπάρχει ίση τιμωρία. Είναι ζήτημα επαναλαμβανόμενης εφαρμογής, από πάνω προς τα κάτω, του γενικού στο συγκεκριμένο, ακολουθώντας τη διαδικασία της κρίσης (μια διαδικασία τόσο τρομερή όσο και μπανάλ, αν είναι αλήθεια ότι ο Καντ αποκάλεσε βλακεία την ανικανότητα να κρίνεις). Στην κρίση το δίκαιο, il diritto αντιπαραθέτει τη συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών περιπτώσεων, δηλ. μοναδικών, συγκεκριμένων καταστάσεων – και επομένως ποτέ απολύτως ισοδύναμων μεταξύ τους. Δεν γινόμαστε μάρτυρες μια επανάληψης εδώ, αλλά (δηλώνει ο Ντελέζ διαβάζοντας ξανά rileggendo τον Hume) μιας εφεύρεσης, μιας επινόησης: κάθε νέα υπόθεση, ακόμα και η πιο μπανάλ, εμπλουτίζει το δίκτυο των ενώσεων. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι όλες οι περιπτώσεις είναι εξίσου υποδειγματικές, δηλαδή όλες είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση κανόνων σε συνεχή εξέλιξη. Εξ ου και η εφευρετική συσχέτιση των υποθέσεων – την οποία ο Ντελέζ ονόμαζε νομολογία chiamava giurisprudenza – δεν συμβαίνει με τρόπο απλώς χαοτικό, αλλά ανατρέποντας τη λογική της κρίσης: αντί να εφαρμόζει έναν γενικό και έγκυρο κανόνα μια για πάντα στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ένωση λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, χτίζοντας αρχές από μεμονωμένες καταστάσεις principi οι οποίες αμφισβητούνται συνεχώς (και αν χρειαστεί αναθεωρούνται) καθώς εμφανίζονται νέες περιπτώσεις.

Οι περίπλοκοι στοχασμοί του Ντελέζ για το δίκαιο δεν είναι τίποτα άλλο από την κερδοσκοπική προσμονή της νομικής πρακτικής που λαμβάνει χώρα πραγματικά στη Ροζάβα, όπου η παρουσία διαφόρων επιπέδων εφαρμογής αποφάσεων και επινόησης κανόνων, που λειτουργούν όλοι σύμφωνα με ένα ριζικά δημοκρατικό μοντέλο, σπάει την αντίφαση. μεταξύ της βεβαιότητας του νόμου και της δημιουργικότητας του δικαίου. Ορισμένες συμπεριφορές ναι τιμωρούνται σύμφωνα με έναν ακριβή κώδικα, αλλά από μια μη ανταποδοτική σκοπιά, η οποία επιβάλλει «αποζημιώσεις» κατά περίπτωση (η κλοπή των πλουσίων, θυμηθείτε, δεν αντιμετωπίζεται όπως αυτή των φτωχών, αν και η ιδιοποίηση-οικειοποίηση των καρπών της εργασίας άλλου τιμωρείται και στις δύο περιπτώσεις). Όταν αποφασίζουν για την εφαρμογή του νόμου σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι κοινότητες της γειτονιάς ή των χωριών επεξεργάζονται σταδιακά αρχές που θα χρησιμοποιούν στο μέλλον – αρχές που μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο απλών συνηθειών ή να οδηγήσουν σε πραγματικές προτάσεις για νέους νόμους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να υπάρχουν υποδειγματικές υποθέσεις με τιμωρητική έννοια, γιατί δεν υπάρχουν ίσες-ίδιες περιπτώσεις. 

Το υποδειγματικό που κινείται από το μεμονωμένο στο πολλαπλάσιο, ωστόσο, δεν λειτουργεί μόνο στη νομική σφαίρα, αλλά και στην ηθική: η ανάμνηση και ο αδιάκοπος φόρος τιμής που αποδίδεται στη Ροζάβα σε όσες και όσους έχασαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της επανάστασης από τα στρατεύματα του ISIS ή τα τουρκικά κάνει αυτές τις φιγούρες πρότυπα ζωής. Η Χάνα Άρεντ είχε διαισθανθεί ξεκάθαρα intuito την ηθική ισχύ μιας παραδειγματικής συμπεριφοράς condotta esemplare: η αλήθεια της σωκρατικής συμπεριφοράς δεν βρισκόταν στα επιχειρήματα – τα οποία ήταν κατά γενική ομολογία απατηλά argomentazioni – notoriamente fallaci – που πρόσφερε ο Σωκράτης για την υπεράσπισή του, αλλά για την ύπαρξη του ίδιου του Σωκράτη: ήταν στην απόφασή του να μην ξεφύγει από μια άδικη καταδίκη που το ρητό σύμφωνα με το οποίο «είναι καλύτερο να υποστείς μια αδικία παρά να την κάνεις» απεδείκνυε την πιστότητα του.

Τα δικαστήρια έχουν εννοήσει την επιτήρηση για την Έντι ως προειδοποίηση για όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαφωνίας, προειδοποίηση που απευθύνει η δικαστική εξουσία στους πολίτες.

Ωστόσο, το να απλοποιεί κάποιος με τις επιλογές ζωής τις αρχές που οδηγούν τις πράξεις του, να γίνεται ένα πρότυπο, είναι μια πρακτική που δεν είναι χωρίς προβλήματα, ξεκινώντας από τον κίνδυνο εξατομίκευσης, αποπολιτικοποιώντας τες, αποφάσεις που αναλαμβάνουν νόημα μόνο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η Marcucci εκφράζει σθεναρά την άρνησή της να ισοπεδώσει τη μαχητικότητά της στην ανθρωπιστική ηθική: «Όταν ξεκινούσε το τι-εξαιρετικοί-άνθρωποι-που-είστε, μέσα σε δύο δευτερόλεπτα ένιωθα άβολα. Το καταλάβαινα, αλλά δεν με πονούσε λιγότερο. Το ένστικτο ήταν να διακόψω το άσμα με κάτι που θα δημιουργούσε ένταση και θα έκανε τους πάντες να νιώθουν άβολα, νομίζω ότι το έχω κάνει μερικές φορές, μόνο και μόνο για να μοιραστώ λίγο τη γαμημένη θέση στην οποία βρισκόμουν». Με άλλα λόγια, ένα πλήρως πολιτικό παράδειγμα δεν μπορεί να περιοριστεί στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης – το ίδιο επίπεδο, που δεν αποτελεί έκπληξη, με το οποίο λειτουργεί το ποινικό δίκαιο στην απόδοση ενοχής.

Στο Istinti e istituzioniΈνστικτα και θεσμοί, ο Deleuze distingueva ξεχώριζε μεταξύ του νόμου (που είναι «ένας περιορισμός των δράσεων») και του θεσμού ως «θετικό μοντέλο δράσης». Ακόμη περισσότερο από τον Hume πριν από αυτόν, ο Ντελέζ απέδωσε στην έννοια του θεσμού πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι έχει στη σημερινή γλώσσα: θεσμός είναι αυτό που καταδεικνύει τη μη αναγωγιμότητα των ανθρώπινων όντων στα ένστικτα και τις ανάγκες τους, την αδυναμία αυτών των τελευταίων να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους – « το αρνητικό δεν εξηγεί το θετικό, ούτε το γενικό το ιδιαίτερο”. Ο ντελεζιανός θεσμός είναι πάντα μια συλλογική υπόθεση, που αναφέρεται στη δημιουργικότητα της συναυλιακής υποκριτικής. Ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός είναι, με αυτή την έννοια, μια θεσμική πολιτική (θα μπορούσαμε επίσης να πούμε: θεσμοθετούσα) στην οποία το υποδειγματικό μοντέλο δεν είναι τόσο ένα άτομο, έστω και ηρωικό (Οτσαλάν), αλλά ολόκληρη η κοινωνία: οι μάρτυρες της επανάστασης ως παράδειγμα όχι λόγω κάποιας εξαιρετικής ατομικότητας, αλλά για τα κοινά που έχουν, γι’ αυτό που τους ενώνει. Το να ξεχωρίζουμε, μας θυμίζουν ο Ντελέζ και η δυσανεξία της Μαρκούτσι μπροστά στους επαίνους, είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο όμοιοι, να γίνουμε απρόσωποι – δηλαδή υποδειγματικοί.

Μία από τις πιο ανατρεπτικές συνέπειες ενός οράματος όπως αυτό που μόλις σκιαγραφήθηκε είναι η απροθυμία συμβιβασμού με θεσμούς με την πιο πεζή έννοια του όρου, αυτούς που συναντάμε σε καθημερινή βάση και λειτουργούν σύμφωνα με τη ντελεζιανή νομιμότητα, περιορίζοντας τη συλλογική δράση . «Καλύτερα να είσαι ένας οδοκαθαριστής παρά ένας δικαστής», δήλωνε dichiarava ο Deleuze στην Claire Parnet – ή, στην εκδοχή (κατά τη γνώμη μου ακόμα καλύτερη) της Έντι: «Έπρεπε ακόμη και να γκρινιάζω στους φτωχούς φρουρούς τελευταίο τροχό της αμάξης, που κουβαλούν το χαρτί υγείας από το σπίτι στο αστυνομικό τμήμα. Κάθε φορά σου μιλάνε σαν να τους ανάγκασες εσύ να κάνουν αυτή τη δουλειά». Ενώ η Ροζάβα βρίσκεται για άλλη μια φορά κάτω από τις τουρκικές βόμβες και το να παραιτείσαι για τις ζωές που χάθηκαν στο όνομα κάποιου κράτους περνιέται εσφαλμένα ως επάγγελμα ρεαλισμού, πρέπει να συνεχίσουμε να το υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας, εμείς που είμαστε ακόμα αρκετά τυχεροί να μπορούμε να το πούμε: κανείς δεν μας ανάγκασε να πετάμε τόσο χαμηλά.   

  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s