σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

Η ΔΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ- L’OCCIDENTE DELLE LIBERTÀ

του Francesco Masala

ο Roger Waters βρίσκεται υπό έρευνα από τη γερμανική αστυνομία για χρήση στολής SS σε παράσταση στο Βερολίνο (εδώ-qui), ο Zelensky υιοθετεί δημόσια τα ναζιστικά σύμβολα (εδώ-qui), τιμάται ως αρχηγός κράτους, που είναι πρόθυμος να αφήσει όλους τους ουκρανούς να πεθάνουν για ένα κομμάτι γης (και αυτό δεν είναι σόου, ή ίσως ναι).

[η εκδίκηση των ηττημένων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, λέγω εγώ!]

Η υπόθεση γύρω από τις συναυλίες του Roger Waters στη Γερμανία

Μια ιστορική του παράσταση τον μάιο στο Βερολίνο κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα

Η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τον Ρότζερ Γουότερς, άγγλο τραγουδιστή και συνθέτη και συνιδρυτή του συγκροτήματος των Pink Floyd. Η έρευνα ακολουθεί ορισμένες επικρίσεις για τη στολή του ναζί αξιωματικού που φορούσε ο Γουότερς κατά τη διάρκεια των συναυλιών του στο Βερολίνο στις 17 και 18 μαΐου και τις επακόλουθες πιέσεις στις γερμανικές αρχές από την ισραηλινή κυβέρνηση και μια σημαντική οργάνωση κατά του αντισημιτισμού. Στη Γερμανία, απαγορεύεται η προβολή συμβόλων που σχετίζονται με τη ναζιστική ιδεολογία και καθεστώς, όπως η σβάστικα και το σύμβολο των SS, αλλά ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για σχολικά, ακαδημαϊκά ή καλλιτεχνικά πλαίσια. Σύμφωνα με τον Waters, οι επικρίσεις για την εκπομπή οφείλονται στις απόψεις του για τις ισραηλινές πολιτικές.

Η είδηση ​​της έναρξης της έρευνας έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις στο διαδίκτυο, ειδικά από τους θαυμαστές του Waters, οι οποίοι υπογράμμισαν το καλλιτεχνικό πλαίσιο της παράστασης, η οποία έχει ήδη ανέβει με τον ίδιο τρόπο από τον Waters σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του τραγουδιού In the Flesh, το οποίο ενσωματώνει μερικές σκηνές από τη μουσική ταινία του δίσκου των Pink Floyd The Wall, ο Waters έπαιξε τον χαρακτήρα του Pink – ενός ροκ σταρ που έχει την ψευδαίσθηση να γίνει δικτάτορας – φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο αδιάβροχο και μια κόκκινη ταινία γύρω από το χέρι με το σύμβολο δύο σταυρωτών σφυριών που θυμίζει πολύ αόριστα μια σβάστικα. Κατά τη διάρκεια του σόου, ο Γουότερς περικυκλώθηκε από στρατιωτικά ντυμένες κομπάρσες και πυροβόλησε με ένα ομοίωμα πολυβόλου προς το κοινό.

ο Roger Waters δημοσίευσε ένα μήνυμα εξηγώντας ότι «τα σημεία της παράστασης που αμφισβητήθηκαν είναι ξεκάθαρα μια δήλωση ενάντια στο φασισμό, την αδικία και τη μισαλλοδοξία σε όλες τις μορφές της» προσθέτοντας ότι ο χαρακτήρας του «τρελού φασίστα δημαγωγού» είναι μέρος των παραστάσεων του από το 1980. Ο πατέρας του μουσικού πέθανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ πολεμούσε εναντίον του γερμανικού στρατού στην Ιταλία και αρκετά από τα τραγούδια του Γουότερς περιέχουν αναφορές σε αυτή την ιστορία.

o Waters κατηγόρησε επίσης όσους τον επέκριναν για τη συναυλία στο Βερολίνο ότι το έκαναν επειδή δεν συμμερίζονται «τις πολιτικές του ιδέες και τις ηθικές του αρχές». Σε πολλές περιπτώσεις ο Waters έχει εκφράσει τον εαυτό του έντονα επικριτικό για τις πολιτικές του Ισραήλ, λαμβάνοντας επίσης αρκετές κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είχε επικρίνει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας, το όνομα της Άννας Φρανκ, της κοπέλας που σκοτώθηκε στα στρατόπεδα εξόντωσης και έγινε σύμβολο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος μετά τη δημοσίευση των ημερολογίων της, πλαισιώθηκε σε αυτό της παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh, που σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο από τον ισραηλινό στρατό giornalista palestinese Shireen Abu Akleh, uccisa un anno fa dall’esercito israeliano ενώ παρακολουθούσε μια επιχείρηση σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.

O Zελένσκι, από την άλλη, συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο και διάφορους ιταλούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργό και πρόεδρο της δημοκρατίας, με ραμμένο το σύμβολο που βλέπετε στην μπλούζα του, σύμβολο των ναζιφασιστών του OUN κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, και των νεοφασιστών του Δεξιού Τομέα σήμερα

ο Ρότζερ Γουότερς και η στρατηγική κουλτούρα της ακύρωσης – Rogers Waters y la estratégica cultura de la cancelación

Από τον Jorge Majfud | 30/05/2023 | 

Πηγή: Rebelión

ο Rogers Waters κατηγορήθηκε από το γερμανικό τμήμα ασφαλείας για απολογία προς τον ναζισμό. Η κατηγορία και η έρευνα βασίζονται στο ότι χρησιμοποίησε στην τελευταία του συναυλία στο Βερολίνο μια σκούρα στολή και ένα σύμβολο δύο σταυρωτών σφυριών ως αναφορές στο ναζισμό. Ο Γουότερς υποδύεται τους φασίστες στη σκηνή για δεκαετίες, όχι ως συγγνώμη αλλά ως κριτική του φασισμού. Αλλά στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν μια χαρά, αν και, όπως ο Τζορτζ Όργουελ, δεν έπαψε ποτέ να ταυτίζεται πολιτικά με την αριστερά.

Τώρα που ο Γουότερς αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως επικριτής της υποκρισίας του «Ελεύθερου Κόσμου», πρέπει να βρεθεί οποιαδήποτε δικαιολογία για να σταυρωθεί. Αυτό συμβαίνει με άλλες κλασικές μορφές της αντιιμπεριαλιστικής κριτικής –τουλάχιστον δύο από αυτούς μου έχουν μιλήσει για τα παράλογα λιντσαρίσματα που υφίστανται.. 

Σχολιάστε