θεωρία, teoria

Σε τι κόσμο εισερχόμαστε;

La Bottega del Barbieri

Στοχασμοί του Giuseppe Bruzzone ο οποίος διασταυρώνεται με τον Johan Galtung

Urban Cafe, Τεχεράνη, foto του Farzad Mohsenvand στο Unsplash (έχει παρθεί από serenoregis.org)

«Από έναν κόσμο εθνών-κρατών προς έναν κόσμο περιοχών-πολιτισμού, ίσως ένα δέκατο, πάνω κάτω».Αυτή είναι η γνώμη του Galtung, προερχόμενη από ένα άρθρο που αναφέρεται από το Κέντρο Μελετών Sereno Regis (*). Αλλαγή, της οποίας η κινητήρια δύναμη, θα προέκυπτε από την τεχνολογία όχι των μέσων παραγωγής αλλά των μεταφορών και της επικοινωνίας. «Από το άλογο και τα ιστιοφόρα στις αεροπορικές πτήσεις και τους πυραύλους, από τα σήματα καπνού έως την ταχύτητα του Φωτός».

Προσωπικά αναρωτιέμαι αν αρκεί, για την πραγματικότητα που βιώνουμε, για το Κλίμα (που επηρεάζει και αφορά όλες τις Χώρες), για έναν ιό που έχει χτυπήσει και χτυπά τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών και για την Ειρήνη, εννοούμενη τουλάχιστον ως απουσία πολέμου, τουλάχιστον πυρηνικού. Δηλαδή είναι πραγματικά αδύνατο να αισθανόμαστε παιδιά της Γης και της Φύσης, ως εκ τούτου «ανθρώπινα όντα» και στη συνέχεια «παιδιά» του Κράτους ή της Περιoχής-Πολιτισμού: χωρίς καμία παραίτηση από οτιδήποτε, γιατί αυτή είναι η Ιστορία μας μέχρι τώρα, όμορφη ή άσχημη, και πρέπει να τη νιώθουμε δική μας; Αλλά μια σύγκρουση, μια διαμάχη θα μπορούσε να προκύψει-να παρουσιαστεί σε αυτές τις εποχές, ακόμη και εξ αιτίας λάθους (εμπλέκοντας πυρηνικούς πυραύλους ήδη οπλισμένους σε υποβρύχια και σε κάποια μέρη της ξηράς) επικοινωνίας ή απουσίας αυτής – είναι πράγματα που έχουν ήδη συμβεί στην πραγματικότητα – για να την κάνει να εκραγεί [αυτή τη διαμάχη] σε μια κατάσταση έντασης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Και εμείς πολίτες του Κράτους (ή της Περιοχής-Πολιτισμού) ίσως δεν ενδιαφερόμαστε για τη σύγκρουση, γνωρίζουμε ότι θα εμπλακούμε ούτως ή άλλως; Την αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση ως «κανονικότητα»; Θέλουμε να προχωρήσουμε μέχρι βάθους και να αναρωτηθούμε αν το Κράτος είμαστε εμείς ή άλλοι; Ποιος ανάμεσά μας έχει παραδώσει τη διαχείριση της βίας που περιέχει μέσα του στο Κράτος, με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ή την έχει παραχωρήσει για την κατασκευή νέων όπλων, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα; Κοσμοϊστορική αλλαγή για μια εξίσου κοσμοϊστορική κατάσταση.

Milano 19 σεπτεμβρίου 2020

(*) βρίσκεται εδώ: http://serenoregis.org/2020/09/18/in-quale-mondo-stiamo-per-entrare-johan-galtung/

La Bottega del Barbieri

La Bottega del Barbieri

taggato con centro studi Sereno RegisFarzad MohsenvandGiuseppe BruzzoneJohan Galtungregioni-civiltàserenoregis.orgStati-nazioneUrban Cafe (Teheran)

Σχολιάστε