σύγχρονα κινήματα · movimenti di oggi

Charlie Hedbo: στα παρασκήνια η σύγκρουση ανάμεσα σε Isis και al Qaeda

Sabato 10 Gennaio 2015 12:49

Charlie Hedbo: στα παρασκήνια η σύγκρουση Isis-al Qaeda

qaeda-leader η Al Qaeda προσπαθεί να ανακτήσει την αποδοχή που έχει χάσει από το Ισλαμικό Κράτος. Μια μάχη ιδεολογική αλλά και επικοινωνιακή που τώρα περιλαμβάνει την μακάβρια κληρονομιά του Abu Musab al Zarqawi.
 
Περιμένουμε να καταλάβουμε εάν οι δυο επιθέσεις του Παρισιού είναι μέρος, όπως από οι ίδιοι οι βομβιστές φώναξαν στην γαλλική πρωτεύουσα δυο ημέρες πριν, της  al Qaeda στην Υεμένη,  ή του Ισλαμικού Κράτους (Isis). Λείπει ακόμη η ανάληψη ευθύνης επίσημα. Το ραδιόφωνο του Isis χθες περιέγραψε σαν »ήρωες» τους δράστες της σφαγής που έλαβε χώρα στην σύνταξη του  Charlie Hebdo, όμως η υπόθεση πως η al Qaeda επέστρεψε και χτυπά στην Ευρώπη παραμένει η πιο πιστευτή.
Η αιματηρή βεντέτα ενάντια στην σατυρική γαλλική εφημερίδα  κατά πάσαν πιθανότητα είχε επίσης τον σκοπό να διαδώσει σημάδια ζωής της  al Qaeda,  ύστερα από τα τελευταία  1-2 χρόνια κατά τα οποία η οργάνωση επιδόθηκε στο να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές από το σχίσμα που έλαβε χώρα από το Ισλαμικό Κράτος του »χαλίφη» Abu Bakr al Baghdadi. Ο »κινηματικός» χαρακτήρας του Isis φάνηκε νικητής σε σχέση με την θέση που κρατά ο εμίρης της  al Qaeda, Ayman al Zawahry.
Ο διάδοχος του Osama Bin Laden παραμένει πιστός στην ιδέα ενός μυστικού σχηματισμού, που οδηγείται από λίγους έμπιστους ανθρώπους, που ασχολείται με τον σχεδιασμό εντυπωσιακών επιθέσεων, παρά από το να δώσει ζωή αυτή την στιγμή σε ένα χαλιφάτο, όπως αντιθέτως έπραξε ο al Baghdadi.  Ο Zawahry,  πανούργος αλλά δίχως το χάρισμα, και με ματιά υπέρ το δέον στραμμένο, από αραβικής σκοπιάς, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, έχασε το appeal, την γοητεία που ασκούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Δεν έχει πλέον μαζί του την πίστη διάφορων τζιχαντιστικών οργανώσεων που, μετά την ανακήρυξη του χαλιφάτου του Βορείου Ιράκ και της Συρίας,  συνεργάστηκαν με το Isis. Μέχρι και το Μέτωπο al Nusra, η πιο συγκεκριμένη έκφραση [στην Συρία] στο επίπεδο της al Qaeda αυτή την στιγμή, κάθε μέρα χάνει μαχητές και διοικητές που περνούν προς την πλευρά του »χαλίφη» al Baghdadi.
Από εδώ η ανάγκη του Zawahry να επιστρέψει στο να »κάνει είδηση», με μια επίθεση εντυπωσιακή, επωφελούμενος από τις πρώτες σημαντικές δυσκολίες που συναντά η πολεμική μηχανή του Isis,  που έχει μπλοκαριστεί από τους κούρδους αντάρτες στην Kobane, εμποδισμένη από την αναδιοργάνωση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ, και από τους βομβαρδισμούς της »συμμαχίας» της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Ο Al Baghdadi τώρα πρέπει να διαχειριστεί τις πόλεις που έχει καταλάβει και όχι μόνο να πολεμά.
Το match ανάμεσα στην Al Qaeda και το Isis,  διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, και σε αυτό επίσης της επικοινωνίας. Για παράδειγμα, στο τελευταίο τεύχος του Dabiq, του on line περιοδικού του Ισλαμικού Κράτους, οι οπαδοί του al Baghdadi τοποθετούν στο κέντρο των συζητήσεών τους τις διαφορές που υπάρχουν με την al Qaeda. Η κυριότερη ιστορία έχει σαν θέμα  “Η Al-Qaeda του Waziristan,”  και γράφηκε από έναν υποτιθέμενο λιποτάκτη της  al Qaeda, γνωστό σαν Abu Jarir ash-Shamali, που δεσμεύεται να δείξει πως η κληρονομιά του  Abu Musab al Zarqawi ανήκει μόνο στο Isis.

Ο Zarqawi, που σκοτώθηκε σε ένα βορειοαμερικανικό raid τον Ιούνιο του 2006, ήταν ο leader της Jamaat al-Tawhid wal Jihad, που στην συνέχεια έγινε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ (Isi), και τέλος, με την έλευση του al Baghdadi, Ισλαμικό Κράτος στο Iraq και στην Siria (Isis). Τον Δεκέμβρη 2004 ορκίστηκε πίστη στον  Osama bin Laden που τον ανακήρυξε »εμίρη» στο Ιράκ. Δίχως οίκτο, αποφασιστικός και αποφασισμένος, κινούμενος από βαθύ μίσος περισσότερο για τους  “rafida”, τους σιίτες, παρά για τους αμερικανούς στρατιώτες που είχαν καταλάβει το Ιράκ, ο Zarqawi υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηριχτές του τακφιρισμού,  “takfirismo”, (takfir ” μέγιστη ασέβεια”), που προβλέπει τον ‘αφορισμό’ όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των ισλαμικών κοινοτήτων.  Κατ’ ουσίαν για τον  Zarqawi ήταν αιρετικοί όλοι οι μουσουλμάνοι που δεν συμμερίζονταν την άποψή του.

Γι αυτό όσο παρέμενε στην ζωή, ο εμίρης του Isi πέρασε τον καιρό του σφαγιάζοντας και κόβοντας κεφάλια ανάμεσα στους σιίτες αλλά και στους σουνίτες που κατά την κρίση του ήταν »αμαρτωλοί» και, οπότε, όχι πλέον μουσουλμάνοι. Την μακάβρια κληρονομιά του Ζαρκάουι, ενός μύθου για τους τζιχαντιστές,  ο al Baghdadi την ανέλαβε πλήρως. Και η διήγηση του  Abu Jarir a-Shamali χρησιμεύει ακριβώς για εκείνο. Και δεν παραλείπει να αναφέρει τις οργανωτικές δυσκολίες της al Qaeda μετά την θανάτωση δυο εκ των κυριοτέρων διοικητών, των Atiyyah Abd al Rahman και Abu Yahya al Libi, μετά από επιθέσεις αμερικανικών αεροπλάνων droni, δίχως πιλότους.

Το »αρνητικό πλαίσιο» της κατάστασης της al Qaeda που έκανε ο a-Shamali δεν ανταποκρίνεται όμως στις φήμες που φιλτράρονται από τον πολύπλοκο γαλαξία των τζιχαντιστών. Ο Al Zawahri έχει δημιουργήσει μιαν επιτροπή διαχείρiσης, που ονομάζεται “Lajnat Bukhara”, πολύ ικανή, για να δώσει ξανά ορμή στην al Qaeda. Κυρίως θα πρέπει να μετακινεί από την Ασία άνδρες και όπλα για να επιβεβαιώσει εκ νέου την παρουσία του στο Iraq. Γι αυτό η σφαγή στο Παρίσι είναι μια δυνατή αγγελία διαφημιστική στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, απαραίτητη στον ηγέτη της al Qaeda για να κερδίσει την ευαίσθητη παρτίδα που διεξάγει με τον Abu Bakr al Baghdadi και για την υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων πολιτοφυλάκων της παγκόσμιας jihad.

Και κάτι κινείται. Νέοι, ίσως, υποστηριχτές της al Qaeda χθες ανέβασαν ευχαριστήριο μήνυμα σε εκείνους που »εκδικήθηκαν τον Προφήτη» και μια εικόνα με ένα κόκκινο X στο πρόσωπο του σχεδιαστή Charb που σκοτώθηκε πριν δυο ημέρες [από την γραφή αυτού του άρθρου]. Και αναφέρουν πως “The Dust will never settle down”, έναν από τους πλέον περίφημους λόγους του ιμάμη Anwar al Awlaki Awlaki, δελφίνου του Osama bin Laden, που σκοτώθηκε στην Υεμένη από ένα drone Usa το 2011.

Michele Giorgio – Il Manifesto

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s