διεθνισμός, internazionalismo

Βόρεια Ιρλανδία: Εντείνεται η απεργία πείνας στη φυλακή

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 | IN CONFLITTI GLOBALI. Στις Παγκόσμιες Συγκρούσεις

Στις 16 σεπτεμβρίου ο dottor Issam Hijjawi Bassalat, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο μιας έρευνας της MI5 για τον νέο IRA, και οι ιρλανδοί ρεπουμπλικάνοι κρατούμενοι άρχισαν μιαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απομόνωση του Δρ Hijjawi Bassalat από τις αρχές των φυλακών. Περισσότεροι από 50 κρατούμενοι συμμετέχουν σε αυτήν την απεργία, συμπεριλαμβανομένων 20 κρατουμένων από τη φυλακή Maghaberry στο Co Antrim και 21 κρατουμένων από τη φυλακή Portlaoise. Επιπρόσθετα, τρεις κρατούμενες ρεπουμπλικάνες, οι Mandy Duffy, Sharon Jordan και Christine Connor, που κρατούνται επί του παρόντος στο Hydebank Wood College και στη γυναικεία φυλακή, ενώθηκαν στην απεργία χθες.Irlanda del Nord: Si intensifica lo sciopero della fame in carcere

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα η υπηρεσία φυλακών της Βόρειας Ιρλανδίας ανέφερε ότι ο Δρ Hijjawi εισήχθη σε μονάδα απομόνωσης Covid-19 μετά από επίσκεψη στο Νοσοκομείο Craigavon προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού στη φυλακή.

“Εάν ο κρατούμενος δεν εμφανίσει συμπτώματα Covid, θα επιστρέψει στην Roe House την τρίτη”, είπε η NIPS.

Και ο Δρ Hijjawi συμμετέχει στην απεργία πείνας.

Η Irish Republican Prisoners ‘Welfare Association,πλατφόρμα υποστήριξης που σχετίζεται με τον σχηματισμό, Saoradh, παραπονέθηκε για το γεγονός πως οι συνθήκες στην Foyle House, όπου ο Δρ Hijjawi κρατείται επί του παρόντος σε απομόνωση, είναι «ζοφερές»”.

Στην οργανωμένη από την IRPWA συγκέντρωση στην οδό Rossville στο Bogside του Derry, πήραν μέρος ομάδες υποστήριξης των κρατουμένων και αντιφρονούντες ρεπουμπλικάνοι μέλη του Saoradh.

Ο πρόεδρος του Saoradh στο Derry, Jude McCrory, παρομοίασε τη διαμαρτυρία των φυλακών με την εκστρατεία για πολιτικό καθεστώς του 1981.

“Σαράντα χρόνια αφότου πέθαναν δέκα νεαροί επαναστάτες αιχμάλωτοι πολέμου, μπορούμε να ακούσουμε επαναστάτες κρατούμενους σε μια βρετανική φυλακή να ξερνούν μέσα από τα κελιά καθώς λιμοκτονούν”, είπε.

Στην ολονυχτία παραβρέθηκε επίσης μια κόρη του Gary Hayden, ενός από τους κρατουμένους σε απεργία πείνας. 

Seanan Hayden, η κόρη του Gary Hayden, είπε ότι ο πατέρας της ήταν σε «καλή διάθεση» αλλά η οικογένειά του ανησυχούσε, «Ως οικογένειες, αυτή είναι προφανώς μια πολύ ανησυχητική στιγμή για εμάς», είπε σε μια αγρυπνία στο Bogside αυτή την εβδομάδα. «Γνωρίζουμε ότι όταν μας καλούν οι αγαπημένοι μας, είναι σε καλή διάθεση και, όπως είναι τυπικό τους, μας πείθουν για το πόσο καλά τα πηγαίνουν. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να ανησυχούμε”,

Το ζήτημα της απεργίας πείνας τέθηκε επίσης χθες σε μια συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου του Derry City και Strabane. Το ανεξάρτητο μέλος, ο μακροχρόνια ρεπουμπλικανός Gary Donnelly, πρότεινε οι αρχές να επιλέξουν μια οριζόντια αντιπροσωπεία στο κόμμα για να συναντηθεί με τις σωφρονιστικές αρχές και να συζητήσει τους όρους σχετικά με τη διαμαρτυρία και τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται ο Δρ Hijjawi. 

Ο Donnelly ζήτησε επίσης από το συμβούλιο να καλέσει τις αρχές της φυλακής του Maghaberry να παρέχουν στις οικογένειες των κρατουμένων καθημερινές ενημερώσεις.

irl2

Η IRPWA έχει προγραμματίσει μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ των κρατουμένων στις πύλες της φυλακής του Maghaberry το σάββατο.

https://www.infoaut.org/conflitti-globali/irlanda-del-nord-si-intensifica-lo-sciopero-della-fame-in-carcere

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s