σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

«Στη Βενετία για να ανασυνθέσουμε τους αγώνες». Μια άμπωτη κατά του G20

di redazione της συντακτικής ομάδας

9 Ioυλίου 2021

Αύριο μεγάλη εθνική κινητοποίηση στην ενετική πρωτεύουσα για να αντιταχθεί στη διαχείριση των πόρων για την επανεκκίνηση μετά την πανδημία που αποφασίστηκε από τους ισχυρούς της γης. Οικολογία, τρανσφεμινισμός και ευημερία-welfare θα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών, δράσεων και δημόσιων συζητήσεων για ένα διήμερο διαμαρτυρίας

Στη Βενετία υπάρχει ο πόλεμος των κόσμων. Από τη μία πλευρά, η G20, η οποία ως συνήθως συγκεντρώνει τους υπουργούς οικονομίας και οικονομικών των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, από την άλλη νέους που έρχονται στη λιμνοθάλασσα από όλη τη χερσόνησο για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις των ισχυρών και να δείξουν άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, όχι μόνο οικονομικής. Σήμερα στις 6.30 μ.μ., στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους Sale Docks, η συζήτηση La vita a valore-Ή ζωή με αξία έχει προγραμματιστεί με ακτιβιστές και ακτιβίστριες οικολόγους και τρανσφεμινίστριες, ερευνητές και ερευνήτριες, συνδικαλιστές βάσης, ενώ αύριο στις 2.30 μ.μ. θα ξεκινήσει μια δημόσια διαδήλωση, με συγκέντρωση στην όχθη του Zattere.

«Βάλαμε ένα στοίχημα », λέει ο Ruggero του Adl Cobas Treviso, που είναι από τους διοργανωτές της κινητοποίησης. «Αν και έχει τελειώσει η σεζόν των διαδηλώσεων ενάντια στις συνόδους κορυφής, θέλουμε να μιλήσουν οι αγώνες: μάχες για την κλιματική δικαιοσύνη, για την ισότητα των φύλων, για το δικαίωμα σε ένα βασικό εισόδημα και μια πιο ισότιμη ευημερία ήταν σε θέση να αναπτυχθούν ακόμη και σε αυτές τις πανδημιακές εποχές κερδίζοντας την προσοχή του κοινού». Είναι κατά μήκος αυτών των πολιτικών κατευθύνσεων που, όντως, γεννήθηκε τον περασμένο μάιο η πλατφόρμα συζήτησης που πλησιάζει το βενετσιάνικο ραντεβού «We are the tide, you are only G20» («Είμαστε η παλίρροια, η λαοθάλασσα, είστε μόνο η G20») για να φέρει μαζί πολλά κινήματα και πολιτικές πραγματικότητες, από το Care Society έως το Non Una di Meno, από τις Παρασκευές για το Μέλλον έως την Έκτακτη ανάγκη- dai Fridays For Future a Emergency.

Venezia, 9 luglio. Foto di Extintion Rebellion

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται σαφώς το ζήτημα της διαχείρισης πόρων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση», χάρη στο σχέδιο «Next Generation Eu». Πρόκειται για περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν από τώρα έως το 2026, τα περισσότερα από τα οποία μέσω του «Ταμείου ανάκαμψης», il “Recovery Fund” (672,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 360 σε δάνεια και 312,5 σε επιδοτήσεις) που στην Ιταλία κατευθύνθηκαν προς το Piano di Ripresa e Resilienza Nazionale, Σχέδιο Ανάκαμψης και Εθνικής Ευρωστίας (Prrn).

«Στην Ιταλία, η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας έχει σιωπήσει οποιαδήποτε πιθανή φωνή ασυμφωνίας σχετικά με τον προορισμό των ποσών που διατίθενται με το σχέδιο ανάκαμψης», διαβάζουμε από την παρουσίαση presentazione της πλατφόρμας που θα είναι παρούσα στην πλατεία στη Βενετία.

Οι ακτιβιστές και οι ακτιβίστριες συνεχίζουν, πάντα στο κείμενο παρουσίασης: «Ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που βασίζεται στις διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, στην εξόρυξη των φυσικών πόρων, στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών, στο δημόσιο χρέος εις βάρος των πληθυσμών και ποτέ των σημαντικότερων μεγάλων παικτών των διεθνών αγορών. Η διαχείριση της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμού, ιδίως με την απόφαση διατήρησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είναι μια ακόμη δραματική απόδειξη αυτού».

Εν ολίγοις, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 έχει οξυνθεί και κατέστησε ακόμη πιο εμφανείς τις ανισότητες και τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ήδη στην κοινωνία μας. Προκάλεσε αίσθηση, πριν από μερικούς μήνες, η είδηση, la notizia που δόθηκε από την Istat για την οποία 99.000 από τις 101.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μεταξύ περασμένου ιουλίου και νοεμβρίου καταλαμβάνονταν από γυναίκες. Ή, ακόμη πιο πίσω, το γεγονός ότι για τις κοινότητες χρώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιός αποδείχθηκε risultasse πολύ πιο θανατηφόρος απ’ ότι για τη λευκή και προνομιακή τάξη (τον απρίλιο περίπου οι μισοί από τους θανάτους αφορούσαν ανθρώπους του χρώματος, οι οποίοι όλοι μαζί αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το 13% του πληθυσμού).

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» επινόησε τον όρο συνδημία, για να δείξει ακριβώς πόσο οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι καθοριστικοί στην εξέλιξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Η διαμαρτυρία θέλει να είναι μια προσπάθεια να ενώσει τις κατευθυντήριες του αγώνα που έχουν αναπτυχθεί ενάντια στις διάφορες ανισότητες», συνεχίζει ο Ruggero. «Ξεκίνησε ως ένα ταξίδι στην πόλη που αποτελείται από κινήματα και πραγματικότητες της κοινωνίας των πολιτών της περιοχής και στη συνέχεια πήρε γρήγορα έναν εθνικό χαρακτήρα. Υπάρχουν διεκδικήσεις που αφορούν συγκεκριμένα το βενετσιάνικο πλαίσιο, όπως το ζήτημα των μεγάλων πλοίων ή του «μεγάλου νερού», dell’“acqua granda”, της πλημμύρας δηλαδή, αλλά τα διακυβεύματα είναι ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χαρακτήρα».».

Όπως πριν από είκοσι χρόνια στη Γένοβα, μια ερυθρή ζώνη έχει δημιουργηθεί και στη Βενετία αυτές τις μέρες. Όπως πριν από είκοσι χρόνια, η πρόθεση των διαδηλωτών είναι να την παραβιάσουν.

«Είναι σχεδόν αλλόκοτο που αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μια πόλη που συνήθως «ζει» από τη διέλευση των ανθρώπων », σημειώνει ξανά ο Ruggero. «Θέλουμε να αποφύγουμε οποιονδήποτε «παραλληλισμό» με την εμπειρία του 2001, επειδή ήταν μια διαφορετική φάση, στην οποία τέθηκε εξάλλου σε εφαρμογή ένα έργο καταστολής του κινήματος που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε από ψηλά. Αλλά και σήμερα δεν δεχόμαστε κόκκινες ζώνες. Θέλουμε να δώσουμε προβολή σε μια εναλλακτική επιλογή, σε άλλες ιδέες του κόσμου και της κοινωνίας».

1500 μονάδες της αστυνομίας έχουν φτάσει αυτές τις μέρες για να υποστηρίξουν τους 500 αστυνομικούς που είναι ήδη παρόντες στη λιμνοθάλασσα, ενώ περίπου 300 άτομα – μεταξύ υπουργών, θεσμικών εκπροσώπων και αντιπροσωπειών διαφόρων τύπων – έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν τους χώρους του Arsenale-Nαυπηγείων, της Ναυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης και του Δήμου όπου θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις Εν τω μεταξύ, ακτιβίστριες και ακτιβιστές φθάνουν επίσης από όλες τις ιταλικές πόλεις, έτοιμοι και έτοιμες – όπως ανακοινώθηκε από το οικολογικό κίνημα Extinction Rebellion, το οποίο έχει ήδη επισημανθεί με κάποιες ενέργειες alcune azioni – σε μια «ειρηνική, αλλά μεγάλoυ αντίκτυπου ανυπακοή»

Η παλίρροια, εν ολίγοις, ετοιμάζεται. Και μοιάζει να μεγαλώνει.

Qui εδώ το link του γεγονότος

Foto στο κάλυμμα του Andreja Retsek

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s